Чуждестранните инвестициите в България се увеличават

Жълт код за 7 области, оранжев – за 5

Предупреждения за потенциално опасно време са обявени за днес. Оранжев код за 5 области - София област, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово.

Еврото се търгува на границата от 1,02 долара

Курсът на еврото се задържа около прага от 1,02 долара в началото на новата седмица, съобщиха германски финансови издания.

Зеленски поиска още оръжия от Запада за борбата с руската офанзива в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че Русия използва всичко, което има на разположение, в битката за четири града в източния...

Асоциацията на топлофикациите: 50% поскъпване на парното е санитарният минимум

50% увеличение на цената на парното е санитарният минимум, необходим на топлофикациите, за да покрият своите разходи, но предстоящият скок сигурно ще...

Жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури за 16 области 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи и гръмотевични...

Чуждестранните инвестициите в България се увеличават, отчетоха експерти по време на Софийския икономически форум III, който се провежда в „София хотел Балкан“ днес.

От началото на годината се наблюдават някои доста положителни знаци, каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов по време на форума. Той се позова и на съобщението на Българската народна банка (БНБ), че чуждестранните инвестиции са нараснали с 300 процента за последните три месеца спрямо 2021 г. Тази тенденция продължава и през април, добави Богданов. БАИ иска да запази тази тенденция.

По отношение на преките чуждестранни инвестиции в България има изключително добре установени компании, които развиват и разширяват своята дейност. Освен това БАИ работи и с много български компании, които са с много силни позиции и са „двигател“ за развитието на икономиката.

Лидия Шулева – основател и управляващ партньор на „Бизнес Интелект“ ООД, цитира данни от проучване, в което се посочва, че 100 процента от анкетираните компании са отговорили, че биха избрали отново да инвестират в България. На въпрос как ще се развият инвестиционните разходи през тази година в сравнение с предходната, 53 процента от анкетираните фирми са посочили, че те ще останат без промяна. 58 на сто са оценили икономическата обстановка в България като задоволителна. Почти толкова обаче очакват да има влошаване на икономиката. 77 процента от анкетираните са отговорили, че цената на електроенергията е главният проблем, с който се сблъскват напоследък. Другият проблем е справянето с недостига на квалифицирани кадри и повишаване на качеството на образованието. Сред другите проблеми, отбелязани от анкетираните фирми, са увеличаване на предвидимостта на икономическата политика и справяне с корупцията. „Аз наистина мога да потвърдя, че наистина растат заводи, че впечатлението, че нищо не се прави в България, не е вярно“, изтъкна Шулева.

Данните на Германската търговско-промишлена палата показват, че в индустриалното производство има поетапен растеж, добави старши икономистът в Институт за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Изпълнителният директор на Група „Санторели“ Роберто Санторели каза, че преките инвестиции от италиански компании през последните години са намалели. През миналата година има спад. Наблюдава се подобен спад на италианските инвестиции във всички балкански държави. Според Санторели причините за това са пандемията от Ковид-19, както и  проблемите с инфраструктурата и недостига на работна ръка.

Помощник главният финансов директор на Viohalco Джордж Руселис счита, че България е направила много стъпки през последните 20 години. Тъй като компанията, на която той е представител, постоянно инвестира в страната, наблюдава как тя се променя. Затова той е на мнение, че компанията ще се задържи на българския пазар и за в бъдеще.

Софийски икономически форум III е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Проф. Георги Рачев: От днес до сряда в София ще има валежи

Топло, слънчево и сухо е времето в Европа. Но от Финландия се вижда една синя ивица - валежи, която идва у нас....

Европа търси алтернатива на руския газ в Мозамбик

ЕС планира да увеличи петократно финансовата си подкрепа за африканската военна мисия в Мозамбик, разкрива вътрешен документ на съюза, видян от Ройтерс....

Възобновяването на деловите пътувания по света става по-бавно от очакваното

Възобновяването на деловите пътувания по света се очертава да е по-дълго от очакваното и най-вероятно те ще се върнат на предпандемичните равнища...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Европа търси алтернатива на руския газ в Мозамбик

ЕС планира да увеличи петократно финансовата си подкрепа за африканската военна мисия в Мозамбик, разкрива вътрешен документ на съюза, видян от Ройтерс....

Възобновяването на деловите пътувания по света става по-бавно от очакваното

Възобновяването на деловите пътувания по света се очертава да е по-дълго от очакваното и най-вероятно те ще се върнат на предпандемичните равнища...

Какво ще е времето днес

Преди обяд над Западна България облачността ще започне да се разкъсва и намалява, след обяд - до предимно слънчево време.