Citibank: Британската инфлация ще надвиши 18% в началото на 2023 г.

Цената на петрола пое нагоре заради ръст на търсенето в Китай

Цените на петрола се покачиха леко в днешната азиатска търговия, след като миналата седмица паднаха с осем процента до триседмично дъно, съобщава...

Майсторският клас на Райна Кабаиванска започва на 8 септември

Майсторският клас на Райна Кабаиванска започва на 8 септември и ще продължи до 2 октомври 2022 г. в зала "България", съобщават от...

Времето в България: Слънце и силен вятър. Нахлува студен въздух

На 6 януари ще преобладава слънчево и ветровито време в България. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и западната...

С концерт и благородна кауза EO DENT празнува 20-ти юбилей

На 11 ноември /петък/ 2022 год. от Дентална клиника „ЕО Дент“ ще отбележи рожденият си ден с благотворителен концерт под надслов „20...

Цената на петрола върви нагоре заради слабия ръст на американските запаси

Цените на петрола тръгнаха нагоре в днешната азиатска търговия, след като данни показаха ръст на американските запаси с по-малко от очакваното, а...

Британската потребителска инфлация на годишна база ще достигне връх от 18,6% през януари 2023 г., показват последните възходящо ревизирани прогнози на Citibank в резултат на последния скок на енергийните цени. Подобна инфлация би била повече от двете пъти над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто.

„Въпросът сега е каква политика може да се провежда, за да се компенсира въздействието както върху инфлацията, така и върху реалната икономика“, отбеляза Бенджамин Набаро в анализ до клиенти на голямата американска банка, предаде Ройтерс.

За последен път инфлацията на потребителските цени във Великобритания е била над 18% през 1976 г.

Инфлацията на цените на дребно пък се очаква да достигне пик от 21,4 на сто, прогнозира Citibank.

Според Набаро фаворитът за следващ министър-председател на Великобритания – Лиз Тръс, вероятно ще излезе с мерки за подкрепа на домакинствата, засегнати от нарастващите цени на енергията, което може леко да намали пиковия процент на инфлация.

Британският енергиен регулатор Ofgem трябва да определи нови максимални енергийни тарифи за домакинствата този петък, които цени да влязат в сила през октомври. Предишното увеличение на тарифите през април доведе до увеличение на годишната сметка за типичното британско домакинство до 1971 пунда от 1278 британски лири с оглед най-вече на скока в цените на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна.

Следващите увеличения на енергийните тарифи вероятно ще бъдат още по-стръмни с оглед на рязкото увеличение на цените на природния газ през последната седмица  близо 20 на сто.

Citibank прогнозира, че Ofgem ще повиши от октомври тавана на тарифите до еквивалента на 3717 паунда с допълнителни увеличения до 4567 паунда през януари догодина и до 5816 паунда през април 2023 г.

Енергийните анализатори Cornwall Insight също повишиха прогнозите си за регулираните тарифи на Ofgem до 3554 паунда за октомври, 4650 паунда за януари и 5341 паунда за май.

„Трудно е да се определи колко британски домакинства ще се справят с предстоящата зима“, каза консултантът на Cornwall Insight Крейг Лоури, цитиран от Ройтерс.

В своите прогнози в началото на август Английската централна банка предположи, че ценовият енергиен таван ще се повиши до около 3500 паунда през октомври и че цените на енергията след това ще се стабилизират. По този начин инфлацията на потребителските цени би трябвало да достигне връх от 13,3% през октомври, според тези последни прогнози на АЦБ.

Тъй като инфлацията обаче вече се очаква да достигне значително по-висок връх, АЦБ вероятно ще заключи, че рисковете от по-устойчива инфлация са се засилили, отбеляза в своя анали Citibank.

„Това означава вдигане на британските лихви до т.нар. рестриктивна територия (нива, пречещи на икономическия растеж) и то бързо. Ако се появят признаци на по-трайна и устойчива инфлация, смятаме, че ще бъе необходимо британската лихва да бъде повишена до нива от 6-7%, за да се постави динамиката на инфлацията под контрол. Засега обаче продължаваме да смятаме, че доказателствата за подобни ефекти (за трайно настанила се инфлация) са ограничени“, каза Набаро от Citibank.

По-рано този месец АЦБ повиши с цели 50 базисни пункта основната британска лихва, като инвеститорите очакват още един подобен агресивен ход, когато централната банка проведе следващото си планирано съобщение за паричната политика на 15 септември.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Европейските пазари отвориха с повишение водени от банките

Европейските фонсови пазари отвориха с повишение днес на фона на успокоението на инвеститорите след сделката от края на миналата седмица за придобиването...

Няма да има вода в част от столичния „Гео Милев“

На 22 март (сряда) 2023 г. във връзка с диагностика на уличен водопровод по ул. „Асен  Йорданов“, кв. „БАН IV км“ се...

Времето в България: Предимно слънчево в понеделник

В понеделник ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Преди обяд над източните райони от страната все още ще има ниска...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Няма да има вода в част от столичния „Гео Милев“

На 22 март (сряда) 2023 г. във връзка с диагностика на уличен водопровод по ул. „Асен  Йорданов“, кв. „БАН IV км“ се...

Времето в България: Предимно слънчево в понеделник

В понеделник ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Преди обяд над източните райони от страната все още ще има ниска...

Еврото се търгува над 1,06 долара в междубанковата търговия

Курсът на еврото днес остава над прага от 1,06 долара, съобщиха германски финансови издания. В междубанковата търговия във Франкфурт...