Никола Стоянов: Идеята е да привличаме инвестиции, които носят повече работни места

По-скъпа вода в 14 области от новата 2023 година

От 1 януари 2023 г. ще има отново нови цени на ВиК услугите на 28 дружества, става ясно от  доклад на водните...

Прокуратурата е отказала дело срещу Гешев по сигнал на съдебен инспектор

Инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет е пратил на Върховна касационна прокуратура сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев заради делото „Недосегаемите",...

Еврото се търгува над 1,06 долара в междубанковата търговия

Курсът на еврото днес остава над прага от 1,06 долара, съобщиха германски финансови издания. В междубанковата търговия във Франкфурт...

11 съвета как да поддържате къдриците си

Aко имате естествено къдрава коса, знаете, че борбата е истинска, когато става въпрос за грижа и оформяне на вашите къдрици. Къдравата коса...

Гриша Ганчев: „И на нашата улица ще изгрее слънце“

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев бе гост в рубриката Q&A на клубния сайт и отговори на въпросите на привържениците по най-горещите теми.

Ако не се случи нещо с войната, аз очаквам, че пикът на инфлацията е преминат, благодарение на цените на горивата и тока, не очаквам че ще се покачват. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по БНТ.

По думите на министър Стоянов България има нужда от редовно правителство с по-дълъг хоризонт. „Надявам се това да се случи, но междувременно имаме възможност България да реализира висок ръст, а не рецесия“, каза той.

Стоянов съобщи, че доколкото му е известно, служебното правителство смята да предложи мярката от 25 стотинки за литър гориво да продължи, но уточни, че решението ще е на парламента, който тази седмица би трябвало да се събере. Според икономическия министър обаче мярката все още трябва да продължи, но за какъв срок това би следвало да каже министърът на финансите.

По отношение на газа, той коментира, че количеството за зимния период е осигурено и че проблемът е решен категорично. „Чрез интерконектора с Гърция и договора с Азербайджан ние получаваме около 1/3 от количествата“, каза Стоянов. Икономическият министър заяви, че България продължава да изпълнява по договора си всички задължения, които има.

„Моето лично мнение е, че ние не трябва да затваряме нито една врата. Ако, който и да има интерес, ни продава газ на добра цена, не мисля, че трябва да затваряме вратата“, изрази той мнение по отношение на „Газпром“.

Стоянов съобщи, че е развита и идеята с Илхам Алиев за бартер газ-ток. „Това са допълнителни количества газ, които нямат общо с този“, обясни той и допълни, че ако България успее да привлече няколко такива компании, това ще облекчи икономическата ситуация в страната, но също така и да се наблегне и върху износа на българска продукция, като целта е хората да имат заетост, да работят на пълен обем и да завладеят нови пазари.

„Сега целта ни е да привлечем колкото се може повече правилни инвестиции. Идеята е да привличаме инвестиции, които носят повече работни места“, каза още министър Стоянов и посочи, че скоро ще обяви решения по отношение на фокуса в търсене на нови инвестиции.„Ние искаме да сме подготвени, да си свършим нашата работа, така че да има какво да предложим на инвеститорите. Наистина България има уникален шанс в момента“, заключи той.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за достъпа до обществена информация

Със 163 гласа "за" и 31 "против" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за достъпа до обществена информация, внесени от...

Калоян Стайков: Цената на тока трябва да отразява пазарните разлики

Миналата година цените на борсата се увеличиха около 3 пъти, цената на тока за бита се увеличи с около 3%. Това беше...

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Калоян Стайков: Цената на тока трябва да отразява пазарните разлики

Миналата година цените на борсата се увеличиха около 3 пъти, цената на тока за бита се увеличи с около 3%. Това беше...

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".