Петролът поевтинява с близо 2% след агресивното вдигане на лихвите от Фед и АЦБ

Какво ще е времето днес

Преди обяд над Западна България облачността ще започне да се разкъсва и намалява, след обяд - до предимно слънчево време.

Времето в България: Слънчево сутринта, облаци идват от запад след обяд

В събота сутринта ще преобладава слънчево време, но от запад облачността ще се увеличава и след обяд ще е предимно значителна. До...

Токио и Уолстрийт светят в зелено след намаляването на банковите проблеми

Фондовата борса в Токио закри днешната си сесия, последна за финансовата 2022 г. в Япония, с растеж, като настроенията на инвеститорите се...

Ремонтират и релсовия път на трамваи № 10 и 11

Във връзка с извършване на ремонт по трамваен релсов път по трамвайна линия № 10 и №11 се въвежда временна организация на...

Европейските борси се сриват в ранната търговия

Водещите фондови пазари в Европа откриха песимистично днешната си търговска сесия под натиска на разпродажбите на акции в банковия сектор, съобщава Си...

Петролните фючърси поевтиняват с около 2% по време на търговията в четвъртък, след като две от водещите централни банки – Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка повиши агресивно основните си лихви със 75 базисни пункта и сигнализираха за по-нататъшното им затягане въпреки опасността от икономическа рецесия.

Януарските фючърси на петрол Брент се понижават към 16,30 часа българско време с 1,7% към 94,60 долара за барел, а декемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI – с 1,8% към 88,40 долара, заличавайки част от поскъпването по-рано тази седмица.

Снощи Фед на САЩ повиши на четвърто поредно заседание основната американска лихва със 75 базисни пункта, като предупреди, че ще продължи да вдига лихвените ставки, дори и с по-умерено темпо, за да ограничи високата инфлация.

По-рано днес и АЦБ вдигна британската лихва със 75 базисни пункта и също подчерта, че ще остана на пътя на затягане на лихвите, за да пребори растящата инфлация.

Тези послания засилиха опасенията за надвиснала икономическа рецесия, която би довело и до по-слабо глобално потребление и търсене на енергийни суровини, включително на петрол.

Същевременно американският долар отново започна да поскъпва спрямо останалите водещи валути след вчерашното заседание на Фед, което оказва допълнителен натиск върху петролните цени, които са в долари.

Индексът на щатския долар спрямо останалите шест водещи валути нараства в четвъртък с 1,2%, отправяйки отново поглед към 20-годишния връх, достигнат през последните дни на септември.

Поевтиняване на петрола обаче изглежда ограничено с оглед на перспективите, че световните петролни пазари ще останат изключително затегнати по отношение на баланса между търсене и предлагане.

През миналия месец „ОПЕК +“ се споразумя да намали съвместните добиви с 2 млн. барела на ден в сила от началото на ноември, като нарастват и спекулациите, че петролният картел ще се намеси допълнително на пазарите, за да подкрепи „ниските“ според тях цени.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Калоян Стайков: Цената на тока трябва да отразява пазарните разлики

Миналата година цените на борсата се увеличиха около 3 пъти, цената на тока за бита се увеличи с около 3%. Това беше...

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

Омбудсманът иска извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради високите сметки

Омбудсманът Диана Ковачева поиска извънредна проверка на "Топлофикация София" заради високите сметки за парно. Тя е изпратила препоръка до...