Как да подготвим мотоциклета за пролетта

Планира се близо 70 процента поскъпване на водата в Ямбол и Елхово

Планира се близо 70 процента поскъпване на водата в Ямбол и Елхово. Заявлението за по-високите цени е внесено в Комисията за енергийно...

Световната банка отпуска допълнителни 500 милиона долара на Украйна

Световната банка обяви снощи, че отпуска допълнителни 500 милиона долара на Украйна за покриване на спешни нужди, предаде Ройтерс.

Започва гласуването на турските избиратели у нас за вота в Турция на 14 май

Днес започва гласуването на турските избиратели в България за президентските и парламентарни избори в Турция на 14 май. В...

Референтни курсове на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) определи днес референтен курс на еврото от 1,0841 долара спрямо 1,0773 долара вчера. Курсът на...

Референтни курсове на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс на еврото от 0,9739 долара спрямо 0,9717 долара в петък, съобщи на сайта си ЕЦБ.

За да конфигурирате мотоциклета  си за пролетта е нужно да отделите достатъчно време и внимание за да може да се насладите на емоцията от карането му. Ние сме ви приготвили кратки съвети за да може това да стане по-лесно и бързо.  

Източете резервоара

Ако в резервоара все още има старо и необработено гориво, вашият мотоциклет вероятно няма да запали. Източете резервоара и проверете горивото. Ако в горивото има кафяв пясък, това е знак, че вътрешността на резервоара е ръждясала. Промийте резервоара с препарат за отстраняване на киселина, за да предотвратите проблеми с горивната система и да осигурите чисто изгаряне на горивото.

Третирайте с добавка

Дори след източване на горивната система има вероятност в резервоара да има остатъчни продукти. Те могат да причинят неправилно запалване на двигателя или други проблеми Добавянето на добавка на горивото изчиства всички нежелани остатъци, плюс помага на горивната система да остане здрава

Сменете двигателното масло

Въпреки че може да сте сменили маслото и филтъра, преди да приберете мотора си за зимата, експертите съветват да го направите отново преди първото си каране през новия мотоциклетен сезон. Маслото може да има натрупване на конденз от зимата и липса на употреба. Най-малкото проверете нивото на маслото преди каране.

Проверете останалите течности

Горивото и маслото са най-очевидните за проверка, но никога не е лоша идея да направите пълна смяна на течностите и да смените спирачната и охлаждащата течност на двигателя. Подобно на горивото и маслото, спирачната течност и охлаждащата течност се разпадат с течение на времето и губят ефективност. Уверете се, че всички течности, останали в резервоарите през зимата, не са се влошили. Разгледайте техните цветове и консистенции. Сменете всички  течности, които изглеждат мръсни или различни от първоначалният си цвят .

Проверете електрическата система

Проверете всички габарити, ключове, фарове, задни спирачни светлини, клаксони и мигачи, преди да тръгнете на пътя.

Осветете фаровете

Ако лещите на фаровете на вашия мотоциклет изглеждат мъгливи и видимостта е ограничена, време е за малко полиране. Много инциденти с мотоциклети се случват, защото шофьорите на автомобили и камиони твърдят, че дори не виждат мотоциклета.

Тествайте управлението

Тествайте управлението, газта и съединителя, за да се уверите, че работят нормално. Проверете кабелите за износване, корозия или повреда на покритията. Проверете маркучите за пукнатини или течове. Управляващите кабели или маркучи не трябва да се сгъват или прегъват, а кормилното управление трябва да се движи свободно.

Проверете спирачните накладки и лостовете

Проверете спирачките си, преди да карате, за да сте сигурни, че първото ви каране през пролетта няма да е единственото ви такова . Също така проверете дебелината на спирачните накладки .

Измерете налягането в гумите

Проверете всички гуми, за да се уверите, че са в нормите на препоръчителното налягане. Естествено е налягането в гумите да намалява през зимата, но ако налягането в гумите ви е под препоръчителното ниво, напомпайте  гумите до подходящо ниво, за да осигурите безопасно и гладко каране. Проверете също за повреди като пукнатини, износен протектор, пробиви или издутини.

Оставете двигателя да работи

Оставете двигателя да работи за няколко минути и се вслушайте за странни шумове.

Проверете запалителните свещи

Проверете пролуките в запалителните свещи за правилно разстояние. Проверете в ръководството на вашия мотор за спецификациите на производителя. Сменете износените свещи, ако е необходимо

Проверете за разхлабени болтове

След като сте сигурни, че вашият мотоциклет може да продължи да работи, проверете всички болтове на вашия мотор, за да си гарантирате, че всичко е затегнато правилно.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за достъпа до обществена информация

Със 163 гласа "за" и 31 "против" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за достъпа до обществена информация, внесени от...

Калоян Стайков: Цената на тока трябва да отразява пазарните разлики

Миналата година цените на борсата се увеличиха около 3 пъти, цената на тока за бита се увеличи с около 3%. Това беше...

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Калоян Стайков: Цената на тока трябва да отразява пазарните разлики

Миналата година цените на борсата се увеличиха около 3 пъти, цената на тока за бита се увеличи с около 3%. Това беше...

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".