Заради високите цени купувачите на пшеница по света ограничават бъдещите си доставки

Времето в България: Предимно слънчево в понеделник

В понеделник ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Преди обяд над източните райони от страната все още ще има ниска...

Еврото премина кота 1,09 долара и продължава да се покачва

Курсът на еврото днес продължава да се покачва, след като вчера премина прага от 1,09 долара, съобщиха германски финансови издания.

Антикризисни мерки: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите, отстъпки за горивата

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително...

Европейската централна банка ще продължава да повишава лихвите

Европейската централна банка се съгласи, че "на предстоящите заседания на Управителния съвет би било подходящо по-нататъшното нормализиране (повишаване) на лихвените проценти", показват...

Как да подготвим мотоциклета за пролетта

За да конфигурирате мотоциклета  си за пролетта е нужно да отделите достатъчно време и внимание за да може да се насладите на...

Белязани от високите и нестабилни цени, купувачите на пшеница в световен мащаб намаляват покупките си на бъдещи доставки, но това увеличава излагането им на потенциални скокове на цените в бъдеще, които в крайна сметка биха се прехвърлили върху потребителите, които продължават да се борят се с инфлацията на храните, предаде Ройтерс.

Купувачите в ключови вносители в Азия, Близкия изток и Африка правят така наречените предсрочни покупки на продоволствия само за около два до три месеца от бъдещите си нужди в сравнение с обичайните покупки за до шест месеца, според мелничари, анализатори и търговци.

Обикновено растящите цени на зърното отнемат месеци, за да се пренесат върху потребителите, тъй като мелничарите разполагат с повече предлагане и могат да издържат на нестабилността. Но с по-ниски запаси и по-малко резервирани предварителни доставки, потребителите, особено в по-бедните страни, ще почувстват въздействието на скока на цените по-бързо.

„Производителите на пшеница и крайните потребители станаха по-консервативни в покупките си поради нестабилността на пазара“, каза Фин Зибел, икономист по агробизнес в Националната банка на Австралия. По думите му цените на пазара на дребно остават високи и инфлацията на храните е много сериозен проблем.

Базовите фючърси на пшеницата в Чикаго се покачиха до рекорд през март 2022 г., след като Русия нахлу в ключовия износител Украйна и неблагоприятното време в други региони на производство намали доставките. Фючърсите са спаднали с 48 на сто от пика си миналата година, но физическите цени на зърното остават високи на фона на несигурността на доставките в Черноморския регион и опасенията за реколтата в Съединените щати.

Доставките на зърно от Черно море продължават съгласно споразумение, подкрепено от ООН, но то е за предоговаряне в разговорите, започващи тази седмица, и има заплаха руско-украинската война да ескалира.

Цените на руската пшеница се котират на около 340 долара за тон, включително цена и навло за доставка до Югоизточна Азия, в сравнение с твърдата червена зимна пшеница в САЩ на цена от около 390 долара за тон.

Черноморската пшеница за Азия обикновено се продаваше на около 260 долара за тон преди войната, според Оле Хоу, директор на консултантските услуги в селскостопанската брокерска компания „ИКОН комодитис“ (IKON Commodities) в Сидни. Поради по-високите цени купувачите не желаят да поемат риска да купуват зърно за покриване на бъдещи нужди, въпреки че това ги излага на по-високи цени, ако доставките бъдат ограничени, каза той.

„Има много налична пшеница от Черно море и Австралия и цените може да паднат след три месеца. Но ако Русия спре да изнася, нещата ще се променят драматично, пшеницата може да поскъпне с 50 долара на тон. За купувачите чакането изглежда предлага по-голяма печалба от заемането на предни позиции“, обясни Хоу.

По-ниски запаси

Вместо това мелничарите и другите купувачи на пшеница намаляват запасите си. Глобалните запаси от пшеница за годината на реколтата до юни 2023 г. се очаква да намалеят до 269,34 милиона тона от 276,70 милиона преди година, втори годишен спад, според данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

„Турция, Египет, Китай и Южна Корея вероятно ще понесат най-големия удар според мен“, коментира германски търговец на зърно.

Прогнозите са запасите в Египет, който е вносител номер 1 на пшеница в света, да спаднат до 3,4 милиона тона до края на юни, най-ниското ниво от 18 години, показват данните на USDA. Индонезия, вторият най-голям купувач, се оценява на по-малко от два месеца потребление дотогава.

Запасите в Индия, вторият по големина потребител на пшеница в света, се оценяват на 12,6 милиона тона през юни, по-малко от половината от запасите преди две години.

Дружествата за търговия със зърно също намаляват позициите си на предстоящия пазар заради рисковете в предлагането.

Преди конфликта търговците обикновено се съгласяват да продават предстоящи товари на мелничари, без физическото зърно в ръка, с намерението да купуват товари по-близо до действителната дата на доставка.

„Повечето търговци сега купуват товари, преди да продадат на мелничари“, посочи базиран в Сингапур търговец в международна търговска компания.

Американските мелничари също бяха обезсърчени да купуват напред, тъй като сушите в американските равнини и Аржентина, заедно с ограничените запаси от зимна пшеница, повдигнаха цените, каза търговец на зърно от Канзас Сити.

USDA предвижда запасите от пшеница в САЩ да паднат до 15,47 милиона тона до края на пазарната 2022/23 година, което е 15-годишно дъно.

Източник: Ивона Величкова, БТА

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Калоян Стайков: Цената на тока трябва да отразява пазарните разлики

Миналата година цените на борсата се увеличиха около 3 пъти, цената на тока за бита се увеличи с около 3%. Това беше...

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

Омбудсманът иска извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради високите сметки

Омбудсманът Диана Ковачева поиска извънредна проверка на "Топлофикация София" заради високите сметки за парно. Тя е изпратила препоръка до...