Петролът поевтинява, слабите икономически данни на САЩ подклаждат страховете от рецесия

Проучване на КНСБ: Намалението на цената на хляба е едва между 2-6%

В периода 06-09.07.2022 г. ИССИ на КНСБ проведе експресно проучване относно настъпилите промени в цената на хляба след гласуваната мярка с актуализацията...

Еврото се котира над 1,07 долара в междубанковата търговия

Курсът на еврото днес остава над прага от 1,07 долара, съобщиха германски финансови издания. В междубанковата търговия във Франкфурт...

МТСП: 3,8 млрд. лв. бюджет по програмата „Развитие на човешките ресурси”

740 000 души се очаква да бъдат обхванати от мерките на програмата „Развитие на човешките ресурси” (ПРЧР) 2021 - 2027 г., която...

Гърция: Маските все още са задължителни в транспорта и магазините

Здравното министерство в Гърция предприе мерки в помощ на медиците да овладеят последиците от пандемията, които са се отразили върху психичното им...

Оптимистично начало за борсите в Европа

Водещите фондови пазари в Европа откриха днешната си търговска сесия оптимистично, като инвеститорите залагаха на положителната икономическа перспектива и ход на лихвите...

Цените на петрола спаднаха в азиатската търговия днес, тъй като слаби данни за американската икономика породиха опасения за евентуална глобална рецесия и намаляване на търсенето. Референтните цени обаче вървят към седмичен ръст, след като петролният картел ОПЕК+ обяви в края на миналата седмица нови съкращения на добива, а официален доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ показа, че запасите от суров петрол са намалели, предаде Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент паднаха със 74 цента, или 0,9 на сто, до 84,25 долара за барел към 06:44 часа бълг. време. Американският лек суров петрол се понижи със 73 цента, също с 0,9 на сто, до 79,88 долара за барел.

От началото на седмицата фючърсите на референтния за Европа сорт Брент и Американският лек суров петрол наддадоха с повече от 5,5 на сто, насочвайки се към трета поредна седмица на растеж, след като организацията ОПЕК и техните съюзници, сред които и Русия, сформиращи заедно ОПЕК+, декларираха предстоящи доброволни съкращения на производството.

Покачването на цените на суровия петрол обаче спря в резултат на насрещни ветрове, породени от слабите икономически данни. „Това компенсира по-положителните фундаменти“, посочват изследователите на „Ей Ен Зед Рисърч“ (ANZ Research).

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3,7 милиона барела миналата седмица, с около 1,5 милиона барела над прогнозите, сочат правителствените данни.

Запасите от гориво и дестилати също са намалели с повече от очакваното, съответно с 4,1 милиона барела и 3,6 милиона барела.

Междувременно секторът на услугите в САЩ се е забавил повече от очакваното през март, тъй като търсенето се охладило, докато производствените цени, плащани от доставчиците на услуги, са спаднали до най-ниското си ниво от близо три години.

Свободните работни места в САЩ през февруари пък са били на най-ниското си ниво от близо две години, което предполага, че пазарът на труда се охлажда.

Индексът на щатския долар се засили спрямо останалите основни световни валути, отскачайки от достигнатото скоро двумесечно дъно. По-силният долар може да намали търсенето на петрол, защото го оскъпява за купувачите, разполагащи с други валути.

Подкрепяйки пазара, Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, повиши цените на суровия си петрол за азиатските купувачи за трети пореден месец.

„Това показва по-нататъшно нарастване на търсенето в региона“, според експертите на „Ей Ен Зед Рисърч“.

Източник: Илиян Цвейн, БТА

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Калоян Стайков: Цената на тока трябва да отразява пазарните разлики

Миналата година цените на борсата се увеличиха около 3 пъти, цената на тока за бита се увеличи с около 3%. Това беше...

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

Омбудсманът иска извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради високите сметки

Омбудсманът Диана Ковачева поиска извънредна проверка на "Топлофикация София" заради високите сметки за парно. Тя е изпратила препоръка до...