Зърнените стоки продължават да поевтиняват на световните борси, отчитат експертите на ССБ

Времето в България: Облаци и валежи през новата седмица

През следващото денонощие ще преобладава облачно време и ще има валежи от дъжд. На отделни места количествата ще са...

Времето в България: Облаци, дъжд и мъгла

Времето в България на 14 януари ще бъде предимно облачно, съобщават от НИМХ в своята прогноза. Сутринта ще е...

Времето в България: Жълт код за валежи в страната

Времето в България на 3 април ще бъде облачно и дъждовно, съобщават от НИМХ в совята прогноза. Oще сутринта...

Времето на 27 януари: Много дъжд в Източна България, студено в цялата страна

В петък снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни...

Еврото се котира над 1,07 долара в междубанковата търговия

Курсът на еврото днес остава над прага от 1,07 долара, съобщиха германски финансови издания. В междубанковата търговия във Франкфурт...

Краят на април донесе ново понижение в котировките на основните зърнени стоки на световните стокови борсови пазари, отчитат експертите на Софийската стокова борса.

В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница слезе с 15 долара до 270 долара за тон, а във Франция спада с 8 евро до 248 евро/тон. Украйна котира пшеницата без промяна на 265 долара за тон, а в Русия цената й намалява с 2 долара до 270 долара за тон.

Движението при царевицата също е надолу – в САЩ има поевтиняване с 18 долара до 277 долара за тон, във Франция – с 8,50 евро до 235 евро/тон, а в Русия – със 7 долара до нива от 258 долара за тон.

Цената на ечемика отстъпи с 12 евро във Франция до 232 евро/тон, а в Русия – с 12 долара до 247 долара/тон. Рапицата на борсата „Юронекст“ (Euronext) тази седмица се понижи с 16,75 евро до 440 евро/тон.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, която от известно време се движи вълнообразно и беше стигнала до под 1000 долара, а преди седмица беше отскочила стремглаво нагоре, сега се връща надолу с 80 долара до 1000 долара за тон. Единствено изключение тази седмица има при рафинираната захар с доставка през май, чиято цена се повиши с 22,10 долара, достигайки до 717,80 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса след сделките от преди седмица за хлебна пшеница на 370 лв./тон и за царевица на 380 лв./тон, сега котировките останаха стабилни. Високата цена „продава“ на хлебна пшеница от 730 лв./тон се запазва, анонсите за продажба на фуражна пшеница са на 430 лв./тон, но купувачите отговарят с 380 лв./тон. Царевицата се предлага на 450 лв./тон, а маслодаен слънчоглед – на нива от 740 лв./тон. Всички цени са без ДДС. На ССБ продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890. лв./тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лв./тон, както и на олио в бутилки на цена 3 лева за литър.

На ССБ АД през седмицата традиционно се търгуваше основно с енергоносители. Сделки имаше за природен газ в диапазон 1698,13 – 1953,70 лв./хил. нормални куб.м, за автомобилен бензин А95Н от 2100 до 2160 лв./хил.л, за дизелово гориво Б6 в диапазон от 2160 до 2240 лв./хил.л и за дизелово гориво с добавка на 2441,67 лв./хил.л. Газьол за ПКЦ се изтъргува на 1930,67 лв./хил.л, газ пропан бутан от 908,33 до 930 лв./хил.л.

Източник: Христо Воденов, БТА

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Калоян Стайков: Цената на тока трябва да отразява пазарните разлики

Миналата година цените на борсата се увеличиха около 3 пъти, цената на тока за бита се увеличи с около 3%. Това беше...

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

ДКСБТ продължава да отчита спад в цените на едро на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,08...

Пътна полиция започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти

"Пътна полиция" започва по-строг контрол за неправилно спиране в аварийните ленти. Това каза на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

Омбудсманът иска извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради високите сметки

Омбудсманът Диана Ковачева поиска извънредна проверка на "Топлофикация София" заради високите сметки за парно. Тя е изпратила препоръка до...