Етикетът „диетично“ предразполага към повече хапване

Докладване на нарушения на българското и ЕС законодателство

На 10 февруари 2023 г. беше организирано обучение на тема „Докладване на нарушения на българското законодателство и законодателството на Европейския съюз“ за членове на...

Европейските борси последваха Токио и Уолстрийт на негативна територия

Водещите фондови пазари в Европа откриха днешната търговска сесия в червено, следвайки посоката на Токио и Уолстрийт, съобщава Си Ен Би Си....

40 000 електронни извинителни бележки са издадени от началото на учебната година

Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни от началото на учебната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството...

Времето в България: Температурите леко се покачват. Слънце в цялата страна

Времето в България на 11 февруари ще е предимно слънчево. По-късно от север ще започне увеличение на облачността, ще...

Спират водата на част от бул. „Никола Й. Вапцаров“ в София

Заради монтаж на водомер по бул. „Никола Й. Вапцаров“ в столичния ж.к. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването, съобщават от „Софийска вода”....

Много хора прибягват до диетични храни с надежда да отслабнат. Ефектът обаче може да е точно обратният, защото те предразполагат към преяждане, установиха нидерлански и американски учени, предаде NOVA.

Екипи от университета на Маастрихт и Пенсилвания са работили с 37 доброволци, като са им дали еднакви салати с макарони, но част от порциите били описани като диетични, а останалите като засищащи. Доброволците консумирали средно 31 гр повече, или 10 процента, от “диетичните” макарони, което се равнявало на допълнителни 42 калории. Това е колкото половин лъжичка майонеза. След две седмици експериментът бил повторен със същия резултат.

Участниците също дали оценка на ястието и колко апетитно било то. Голяма разлика в двете групи нямало. Затова специалистите мислят, че именно етикетът “диетично” предразполага към повече хапване и вероятно не толкова голямо засищане. 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НСИ: Имаме данни, които да послужат за по-адекватни цени на водата

Националният статистически институт (НСИ) разполага с необходимите и достатъчно точни данни, които да послужат за адекватно определяне на цената на водата.

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)...

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)...

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...