Много хора прибягват до диетични храни с надежда да отслабнат. Ефектът обаче може да е точно обратният, защото те предразполагат към преяждане, установиха нидерлански и американски учени, предаде NOVA.
Екипи от университета на Маастрихт и Пенсилвания са работили с 37 доброволци, като са им дали еднакви салати с макарони, но част от порциите били описани като диетични, а останалите като засищащи. Доброволците консумирали средно 31 гр повече, или 10 процента, от “диетичните” макарони, което се равнявало на допълнителни 42 калории. Това е колкото половин лъжичка майонеза. След две седмици експериментът бил повторен със същия резултат.
Участниците също дали оценка на ястието и колко апетитно било то. Голяма разлика в двете групи нямало. Затова специалистите мислят, че именно етикетът “диетично” предразполага към повече хапване и вероятно не толкова голямо засищане.