Етикетът „диетично“ предразполага към повече хапване

Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите

В рамките на второто четене на актуализацията на бюджета Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите. За едно...

Лихвите по кредитите ще се повишат до края на годината, но това няма да повлияе на търсенето

Активността при търсенето на кредити продължава да е доста висока и това се дължи основно на ниските лихви. Повишаването на лихвите от...

Спад на инфлацията и ръст на БВП отчита НСИ

Годишната инфлация за април 2023 спрямо април 2022 е 11,6% Годишната инфлация за април 2023 спрямо април 2022 е...

Европейската централна банка ще продължава да повишава лихвите

Европейската централна банка се съгласи, че "на предстоящите заседания на Управителния съвет би било подходящо по-нататъшното нормализиране (повишаване) на лихвените проценти", показват...

Над 47 млн. регистрирани електронни прегледа в НЗИС до момента

Общият брой на регистрираните прегледи в електронен формат през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 47 млн. за последните 18 месеца. Данните на...

Много хора прибягват до диетични храни с надежда да отслабнат. Ефектът обаче може да е точно обратният, защото те предразполагат към преяждане, установиха нидерлански и американски учени, предаде NOVA.

Екипи от университета на Маастрихт и Пенсилвания са работили с 37 доброволци, като са им дали еднакви салати с макарони, но част от порциите били описани като диетични, а останалите като засищащи. Доброволците консумирали средно 31 гр повече, или 10 процента, от “диетичните” макарони, което се равнявало на допълнителни 42 калории. Това е колкото половин лъжичка майонеза. След две седмици експериментът бил повторен със същия резултат.

Участниците също дали оценка на ястието и колко апетитно било то. Голяма разлика в двете групи нямало. Затова специалистите мислят, че именно етикетът “диетично” предразполага към повече хапване и вероятно не толкова голямо засищане. 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НСИ: Имаме данни, които да послужат за по-адекватни цени на водата

Националният статистически институт (НСИ) разполага с необходимите и достатъчно точни данни, които да послужат за адекватно определяне на цената на водата.

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)...

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)...

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...