След края на пандемията много сектори изпитват недостиг на работници и служители

По-евтино море през септември

Активният туристически сезон е към края си. Хотелиерите в курортите край Варна обаче се надяват на гости поне до октомври, затова свалят...

Днес ще е предимно слънчево

Днес ще е предимно слънчево, но в следобедните часове главно в Югозападна и Североизточна България ще превали дъжд. Ще продължи да духа...

Прогноза за времето

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Лятото на 2022 година е най-топлото, регистрирано в Европа

Лятото на 2022 година, белязано от жеги и голяма суша, свързвани с глобалното затопляне, е най-топлото, регистрирано в Европа, съобщава АФП, позовавайки...

ЕК намали още прогнозата за българската икономика за догодина

Намалява прогнозата за растежа на българската икономика догодина, става ясно от есенните прогнози на Европейската комисия, цитирани от БТА. Според обновената оценка...

С утихването на пандемията и отпадането на повечето ограничителни мерки повечето сегменти от пазара на труда в САЩ, които пострадаха поради ограниченията, наложени срещу разпространението на коронавируса (КОВИД-19), се възстановиха.

В някои от водещите сектори на американската икономиката обаче работниците и служителите все още са по-малко в сравнение с периода преди началото на пандемията.

Недостиг на работници и служители в САЩ

Развлекателната и туристическата индустрия, както и секторът на хотелиерството и ресторантьорството в САЩ изпитват най-сериозен недостиг на трудова сила. Заетите в тях са с 349 000 по-малко в сравнение с периода преди пандемията, което представлява 2 на сто от всички заети на американския пазар на труда преди пандемията. По време на нейния пик в тези сектори бяха съкратени най-много работници и служители, тъй като част от фирмите буквално спряха своята дейност за известно време поради строгите локдауни, които бяха наложени.

Сега, когато ресторантите, баровете и развлекателните центрове отново са отворени, а туризмът бавно се завръща към добрите времена, хората в тези икономически сектори не бързат да се върнат на работа, отбелязва Си Ен Ен.

Много от съкратените по време на пандемията са си намерили работа в други сфери, където „получават по-високи трудови възнаграждения и чувстват по-голяма сигурност, че няма да загубят отново работните си места“, заявява Джим Маккой, старши вицепрезидент на водещата консултантска компания за човешки ресурси „МенпауърГруп“ (ManpowerGroup).

„Виждаме, че много хора, които преди работеха в ресторанти и кафенета, си намериха работа, която могат да извършват от домовете си (онлайн – бел. ред.). Много от тях са наети от различни кол центрове и сега не желаят да напуснат“, казва Маккой.

След секторите на развлекателната индустрия и туризма, на хотелиерството и ресторантьорство, бюджетната сфера в САЩ се нарежда на второ място по недостиг на служители и работници. Тя обхваща широк спектър от професии, сред които са и санитарите в държавните болници, и пощенските служители. Най-сериозен обаче е недостигът на учители в държавните и общински учебни заведения. Учителите, които преподават в тях, през миналия месец са били със 118 000 по-малко в сравнение с февруари 2020 г., според официални статистически данни.

По време на пандемията много преподаватели напуснаха работа поради опасения, че са изложени на значителен риск да се заразят с коронавируса (КОВИД-19).

„Не наблюдаваме много голям интерес сред бившите учители (към професията – бел. ред. ), които са си намерили работа в други сектори“, отбелязва пред Си Ен Ен старши вицепрезидентът на „МенпауърГруп“.

Въпреки че се търсят учители в държавните и общинските учебни заведения, заплатите им се увеличават с много по-бавни темпове в сравнение с тези на заетите в други сектори на икономиката, най-вероятно поради бюджетни ограничения, отбелязва Си Ен Ен.

Тази ситуация обаче започва да се променя напоследък.

„През последната година и половина наблюдаваме стремеж от страна на управите на много държавни училища и колежи да увеличат заплатите на своите служители в съответствие с нарастващите разходи за живот“, отбелязва Джим Маккой.

Пазарът на труда в България

И у нас пазарът на труда се промени съществено по време на пандемията от КОВИД-19, но с нейното утихване започна да се възстановява до предпандемичните си нива.

В края на март тази година броят на новонаетите служители и работници в България се увеличава с 33 300 души (+1,5 на сто) спрямо същия месец на 2022 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени в средата на май.

Най-много са новоназначените в сферата на здравеопазването и социалните дейности – с 14 500 души повече. Следват икономическите сектори „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ (7100 души повече) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – увеличение с 6 000 души.

Най-голям спад на новонаетите служители и работници е отчетен в секторите „Преработваща промишленост“ (намаление с 3 000 хиляди души) и в „Административни и спомагателни дейности“ (с 2000 хиляди души по-малко).

През март 2023 г. у нас са наети с 47 500 души повече в сравнение с декември 2022 г.

Броят на заетите лица в България в края на март достига 2,31 милиона души.

Спрямо края на миналата година най-голямо увеличение на наетите лица e регистрирано в секторите „Хуманно здравеопазване и социална работа“ (+7,1 на сто), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+4,7 на сто) и „Строителство“ (+4,3 на сто).

В сектора „Държавно управление; Държавно обществено осигуряване“ е отчетен спад с 0,2 на сто на новоназначените служители спрямо края на миналата година. БТА

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Стартира инициативата “Е8” в подкрепа на облагородяването на района на Родопите

С цел да подобри безопасността на туристите и да популяризира маршрута, кампанията подобрява инфраструктурата на маршрута Е8 с 460 поставени указателни табели

еssence & Catrice събраха стотици звездни гости на магическо градинско парти в София

Двата бюти бранда отпразнуваха водещите си позиции в грим пазара за България чрез пищно събитие, което събра на едно място видни медийни...

Икономисти: Тежестта за влизане в еврозоната лежи върху бизнеса

"Хубаво е, че фиксираме датата за влизане в еврозоната възможно най-близко до предишната таргет дата - 2024 г. Надявам се да успеем...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

еssence & Catrice събраха стотици звездни гости на магическо градинско парти в София

Двата бюти бранда отпразнуваха водещите си позиции в грим пазара за България чрез пищно събитие, което събра на едно място видни медийни...

Икономисти: Тежестта за влизане в еврозоната лежи върху бизнеса

"Хубаво е, че фиксираме датата за влизане в еврозоната възможно най-близко до предишната таргет дата - 2024 г. Надявам се да успеем...

ЕК забрани Booking да придобие eTraveli

Европейската комисия забрани придобиването на шведската компания за осигуряване на самолетни билети eTraveli от американската компания за резервации Booking Holdings, обяви еврокомисарят Дидие...