След края на пандемията много сектори изпитват недостиг на работници и служители

Божидар Божанов: В момента се обмисля как да се реализира цифровият портфейл

"Това мисля, че е видимо  за всички, които използват социални мрежи. Това е системен проблем в България, който се наблюдава и в...

Заради високите цени купувачите на пшеница по света ограничават бъдещите си доставки

Белязани от високите и нестабилни цени, купувачите на пшеница в световен мащаб намаляват покупките си на бъдещи доставки, но това увеличава излагането...

Токио и Уолстрийт светят в зелено след намаляването на банковите проблеми

Фондовата борса в Токио закри днешната си сесия, последна за финансовата 2022 г. в Япония, с растеж, като настроенията на инвеститорите се...

Столична община: Временно се променят маршрутите на автобусите по линии 85 и 285

От 06.02.2023 г. до 22.02.2023 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул.„Уошбърн“ между ул. „Никола Войновски“ и ул....

Софийска вода временно спира водата във Владая и Подгумер

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на София на 21 декември (сряда) 2022 г., предупреждават от дружеството концесионер.

С утихването на пандемията и отпадането на повечето ограничителни мерки повечето сегменти от пазара на труда в САЩ, които пострадаха поради ограниченията, наложени срещу разпространението на коронавируса (КОВИД-19), се възстановиха.

В някои от водещите сектори на американската икономиката обаче работниците и служителите все още са по-малко в сравнение с периода преди началото на пандемията.

Недостиг на работници и служители в САЩ

Развлекателната и туристическата индустрия, както и секторът на хотелиерството и ресторантьорството в САЩ изпитват най-сериозен недостиг на трудова сила. Заетите в тях са с 349 000 по-малко в сравнение с периода преди пандемията, което представлява 2 на сто от всички заети на американския пазар на труда преди пандемията. По време на нейния пик в тези сектори бяха съкратени най-много работници и служители, тъй като част от фирмите буквално спряха своята дейност за известно време поради строгите локдауни, които бяха наложени.

Сега, когато ресторантите, баровете и развлекателните центрове отново са отворени, а туризмът бавно се завръща към добрите времена, хората в тези икономически сектори не бързат да се върнат на работа, отбелязва Си Ен Ен.

Много от съкратените по време на пандемията са си намерили работа в други сфери, където „получават по-високи трудови възнаграждения и чувстват по-голяма сигурност, че няма да загубят отново работните си места“, заявява Джим Маккой, старши вицепрезидент на водещата консултантска компания за човешки ресурси „МенпауърГруп“ (ManpowerGroup).

„Виждаме, че много хора, които преди работеха в ресторанти и кафенета, си намериха работа, която могат да извършват от домовете си (онлайн – бел. ред.). Много от тях са наети от различни кол центрове и сега не желаят да напуснат“, казва Маккой.

След секторите на развлекателната индустрия и туризма, на хотелиерството и ресторантьорство, бюджетната сфера в САЩ се нарежда на второ място по недостиг на служители и работници. Тя обхваща широк спектър от професии, сред които са и санитарите в държавните болници, и пощенските служители. Най-сериозен обаче е недостигът на учители в държавните и общински учебни заведения. Учителите, които преподават в тях, през миналия месец са били със 118 000 по-малко в сравнение с февруари 2020 г., според официални статистически данни.

По време на пандемията много преподаватели напуснаха работа поради опасения, че са изложени на значителен риск да се заразят с коронавируса (КОВИД-19).

„Не наблюдаваме много голям интерес сред бившите учители (към професията – бел. ред. ), които са си намерили работа в други сектори“, отбелязва пред Си Ен Ен старши вицепрезидентът на „МенпауърГруп“.

Въпреки че се търсят учители в държавните и общинските учебни заведения, заплатите им се увеличават с много по-бавни темпове в сравнение с тези на заетите в други сектори на икономиката, най-вероятно поради бюджетни ограничения, отбелязва Си Ен Ен.

Тази ситуация обаче започва да се променя напоследък.

„През последната година и половина наблюдаваме стремеж от страна на управите на много държавни училища и колежи да увеличат заплатите на своите служители в съответствие с нарастващите разходи за живот“, отбелязва Джим Маккой.

Пазарът на труда в България

И у нас пазарът на труда се промени съществено по време на пандемията от КОВИД-19, но с нейното утихване започна да се възстановява до предпандемичните си нива.

В края на март тази година броят на новонаетите служители и работници в България се увеличава с 33 300 души (+1,5 на сто) спрямо същия месец на 2022 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени в средата на май.

Най-много са новоназначените в сферата на здравеопазването и социалните дейности – с 14 500 души повече. Следват икономическите сектори „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ (7100 души повече) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – увеличение с 6 000 души.

Най-голям спад на новонаетите служители и работници е отчетен в секторите „Преработваща промишленост“ (намаление с 3 000 хиляди души) и в „Административни и спомагателни дейности“ (с 2000 хиляди души по-малко).

През март 2023 г. у нас са наети с 47 500 души повече в сравнение с декември 2022 г.

Броят на заетите лица в България в края на март достига 2,31 милиона души.

Спрямо края на миналата година най-голямо увеличение на наетите лица e регистрирано в секторите „Хуманно здравеопазване и социална работа“ (+7,1 на сто), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+4,7 на сто) и „Строителство“ (+4,3 на сто).

В сектора „Държавно управление; Държавно обществено осигуряване“ е отчетен спад с 0,2 на сто на новоназначените служители спрямо края на миналата година. БТА

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НСИ: Имаме данни, които да послужат за по-адекватни цени на водата

Националният статистически институт (НСИ) разполага с необходимите и достатъчно точни данни, които да послужат за адекватно определяне на цената на водата.

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)...

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)...

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...