Плащаме повече за ток, парно и топла вода

Спад на инфлацията и ръст на БВП отчита НСИ

Годишната инфлация за април 2023 спрямо април 2022 е 11,6% Годишната инфлация за април 2023 спрямо април 2022 е...

Разнопосочно началото на борсовата търговия в Европа

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа започнаха разнопосочно днешната търговия, предаде Си Ен Би Си.  Водещият на...

Липсата на консенсуси по важни теми може да забави приемането на еврото

 Трудното постигане на консенсус по важни за страната въпроси създава рискове за изпълнението на вече поети ангажименти, включително и по Националния план...

Еврото задържа курс от около 1,04 долара

Курсът на еврото днес се понижи незначително спрямо обявения вчера референтен курс на единната валута към долара, съобщиха германски финансови издания.

Проучване разкрива високи нива на възстановяване на данъци за работници, завръщащи се в Европа

Ново проучване на водеща консултантка фирма за данъчни декларации за хора, работили извън страната, разкри, че 90 на сто от работниците, които...

От юли електроенергията поскъпва най-много за клиентите на „Енерго Про“ с  5,43 на сто. За клиентите на „Електрохолд“ увеличението е малко над 4%, а за тези на ЕВН с 3,78 на сто.

Колкото до цените на парното – увеличението в различните градове на страната е символично – виждате, то e под половин процент. Минимални намаления на тарифите има за дружествата в Перник и Враца.

Как домакинствата приемат промените в тарифите?

За Милка Узунова увеличение на пенсията от юли ще дойде с поскъпване на тока и топлата вода. За нея индексацията на пенсията е отдавна „изядена“ от инфлацията.

„Разноските по апартамента са по парното, по тока много големи за един пенсионер с минимална пенсия това значи нищо“, каза тя.

По-скъпият ток от първоначалните разчети се налага заради включването на държавната Марица Изток в микса за бита.

„За да осигурят изкуствен заетост на „Марица Изток 2″, тъй като централата вероятно иначе ще фалира, тъй като цените, на които тя продава в момента са много по-високи отколкото цените на пазара и централата няма как да излезе на печалба“, каза енергийният експерт Мартин Владимиров.

„Допускането е, че през зимата ние ще имаме отново периоди на по-висока цена на природния газ, но да не се допусне това да се прехвърли към крайните клиенти на топлофикация“, каза енергийният експерт Антон Иванов във връзка с това защо парното не поевтинява значително, след значителния спад в цената на природния газ.

Допълнително оскъпяване на парното е възможно заради връщането на намалената ставка на ДДС от 9 на 20 на сто за централното отопление и природния газ, заложено в проектобюджета, отчитат още експертите.

От регулатора обявиха, че новите цени осигуряват финансова стабилност на енергийните дружества.

„Комисията защитава интересите на потребителите, защото от заявленията които изискваха по-високо повишение на цената ние сме отстранили всички фактори, които можеха да бъдат отстранени“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

А икономистите отчитат, че макар и символични, промените ще затруднят някои домакинства, които и в момента се борят с инфлацията.

„Ще е по-трудно особено за онези домакинства, които не са получили увеличение на доходите си  през последните едва две години“, посочи икономистът Стоян Панчев.

Новите цени на тока и парното ще важат за една година.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НСИ: Имаме данни, които да послужат за по-адекватни цени на водата

Националният статистически институт (НСИ) разполага с необходимите и достатъчно точни данни, които да послужат за адекватно определяне на цената на водата.

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)...

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и...

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)...

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...